ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΠΠΑ

Α

Η Βασιλική Κάππα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τορόντο. Εργάζεται στην Αθήνα.

Ως εικαστικός συνενώνει μια γκάμα εργαλείων, που εκτείνονται από τη ζωγραφική ως τη σκηνοθεσία και το animation.

Είναι επίσης συγγραφέας, καταχωρημένη από τη λογοτεχνική κριτική στις πιο ανατρεπτικές πένες της σύγχρονης λογοτεχνίας. Το πρώτο της βιβλίο «Η δίαιτα της ύαινας», από τις εκδόσεις Καστανιώτη, ήταν στις επίσημες υποψηφιότητες για κρατικό βραβείο μυθιστορήματος, κάτι που δεν είχε συμβεί για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα. Το εικαστικό της άνοιγμα της έδωσε την ευκαιρία για άμεση επαφή με το κοινό και συνεχή πειραματισμό με την έννοια της καλλιτεχνικής ταυτότητας και τις εφαρμογές της στην επικοινωνία.

 

Το 2010 σε συνεργασία με την πολιτιστική εταιρεία Κουίντα συνδιοργανώνει μια πολιτιστική κίνηση με σκοπό την καταγραφή γνωστών και νέων καλλιτεχνών σε αυστηρά καλλιτεχνικό σημειολογικό πλαίσιο. Μέρος της κίνησης ήταν το τηλεοπτικό πολιτιστικό ένθετο Blow-Up, σε σκηνοθεσία Χρήστου Καρακάση, για την εκπομπή Art uber alles, όπου είχε αναλάβει κείμενα και παρουσίαση. Προβλήθηκαν δεκατέσσερα επεισόδια σε Ελλάδα και Κύπρο με πρόσωπα όπως οι: Δημήτρης Αθανίτης, Λουκία Ρικάκη, Βασίλης Μαζωμένος, Ανδρέας Μήτσου, Γιώργος Μοράρης, Αντώνης Λιβιεράτος, Μάνια Παπαδημητρίου, Ρομπέρτα Νίτσος, Ηλίας Μισύρης, Ηλίας Ιωσηφίδης, Μάνθος Σαντοριναίος κ.α.

 

Είναι στα ιδρυτικά μέλη του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας, ενώ το 2013, για το 3ο Φεστιβάλ, εργάστηκε από τη θέση του Festival Producer (www.aidff.com). Είναι στην Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Πανοράματος Επιστημονικών και Οικολογικών ταινιών.

 

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας κι ακόμα σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου, φιλολογία και γλωσσολογία, υποκριτική και μουσική.

 

Έχει πραγματοποιήσει 24 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ζωγραφική της δουλειά είναι οργανωμένη σε ενότητες.

 

Από τις πιο γνωστές της ενότητες οι «Αόρατες Πόλεις».